Winning en productie

Indien een nieuw olieveld is gevonden wordt er eerst exploratief geboord. Aan de hand van de informatie die hieruit volgt, worden productieput(ten) geboord. Ongeveer 1 op de 10 proefboringen levert een plek op waar ook echt geboord kan gaan worden. 

Figuur 10. Jaknikkers; Bron: http://www.geo.msu.edu/geo333/oil_and_gasII.html

Boren

Eeuwen geleden zijn uit China afkomstige mensen begonnen met boren. Echter de inefficiëntie zorgde voor een maximale snelheid van 21 meter in 2 maanden. Tegenwoordig halen boren snelheden tot 60 meter per uur. De techniek die wordt gebruikt, verschilt niet veel van de boor die thuis wordt gebruikt: een draaiboor. Ook dezelfde problemen treden op. Om invallen van het gat te voorkomen worden holle stalen pijpen gebruikt om het gat te stutten. Om oververhitting te voorkomen en overtollig steen te verwijderen wordt een vloeistof door het gat naar beneden en weer naar boven gepompt. Dit 'afval' is tevens een grondstof voor specifieker onderzoek naar de aardlagen en mogelijke olie.  

Om de gevaren van fel spuitende olie en ontsnappend gas te voorkomen worden in de gaten hydraulische systemen gemonteerd die op afstand eventueel in aanwezigheid van de boor het gat snel kunnen afsluiten. 

Pompen

Indien olie is gevonden en er geconstateerd wordt dat productie kan worden opgezet is het zaak de olie naar het oppervlak te krijgen. 

Indien de druk voldoende is door water of gasdruk voor de eerste winning zijn er geen pompen nodig. De olie hoeft boven slechts te worden opgevangen en in goede banen te worden geleid. Dit gebeurt met een 'christmas tree', een serie achtereen geschakelde buizen in de vorm van een kerstboom. Bij visceuze olie of indien de druk snel afneemt, is het nodig de ruwe olie op te pompen. Tevens worden boorplatforms gebruikt voor het oppompen van olie in zeeën. 

Figuur 11. Jaknikkers; Bron: http://www.geo.msu.edu/geo333/oil_and_gasII.html

In de figuren 10 en 11 staan twee foto's van "jaknikkers", welke worden gebruikt voor het oppompen van olie. Tegenwoordig worden veelal centrifugale pompen gebruikt. Deze worden beneden in het olieveld gestationeerd. Tevens word een gaslift gebruikt. Bij dit systeem wordt een dubbele concentrische pijp in het boorgat neergelaten. In de buitenste pijp wordt gas met hoge druk naar binnen gepompt. Gas met olie wordt hierdoor door de binnenste pijp naar boven gepompt. Vanwege de benodigde gascompressie is dit een dure oplossing, maar goedkoop te onderhouden en het kost weinig ruimte. Ze wordt daarom offshore toepgepast. 

Na het oppompen van de olie moet deze worden vervoerd. In het onderdeel transport wordt dit onderdeel toegelicht.

Terug naar de beginpagina